2-Aranysárga-rózsaszín-Murvafürt-Bougainvillea Orange Fiesta

Aranysárgán nyíló, majd később rózsaszínre vált. Erősen növekvő fajta, hosszú ágakat nevel, metszéssel elágazódásra késztethetjük.

Bővebb leírás

ez a termék jelenleg nincs készleten,

7 500 Ft‎

Egyéb infó

Kategória: 1. alapszín

Ár: 7500Ft
Méret: 60 cm
Cserép: 12cm
Állapot: 2. éves, visszavágva, átültetve, virágzikA Bougainvillea, murvafürt gondozása

A növényt lehetőség szerint tavasztól őszig a szabadban, lehetőleg eredeti élőhelyéhez hasonló körülmények között tartsuk, tehát minél melegebb, naposabb helyen. Kitűnően tűri a forróságot, nem jelent gondot, ha folyamatos reggeltől estig tartó napsugárzásnak tesszük ki. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk be egy-két napra, szobába, vagy zárt helyiségbe, különleges alkalmakra.)

Ilyen körülmények között természetesen víz illetve tápanyag igénye is kiemelkedő, lehetőleg minden nap öntözzük. Arra azért ügyeljünk, hogy sose álljon alatta a víz. Hetente egyszeri alkalommal ajánljuk tápanyagos öntözését, bármilyen virágos növényhez készült tápoldattal. Ha ezeket a feltételeket betartjuk, a növény tavasztól őszig folyamatosan és intenzíven fog virágozni.

Ősszel, amikor a hőmérséklet 5°C alá süllyed, a növényt be kell tenni hűvös, -lehetőség szerint 10°C  körüli- helyre, előszobába, télikertbe, garázsba, pincébe, szobába. Nem számít, ha ez a hely sötét, hiszen a növény ilyen körülmények közöt vegetál, virágait és leveleit lehullatja, csak szárával telel. Emiatt nagyon kevés öntözést igényel, hiszen, nincs hol kipárologtatnia a felesleges vízmennyiséget, vigyázzunk rá hogy ne locsoljuk túl.
Nem jelent gondot a szobai körülmények közti teleltetés sem, csupán arra ügyeljünk, hogy ne tegyük ki sugárzó hőnek. Napsütötte szoba ablakban teleltetve télen is hoz virágot, még levéltelenül is.

Tavasszal, ha az éjszakai  hőmérséklet már nem esik 5 °C alá, előhajtatás után (szobában, világos helyen sok öntözéssel) kitehetjük. Ilyenkor, főleg fiatalabb növények esetében ajánlott -közvetlenül az előhajtatás után- a növényt megszárítani,  3-4 hétig nagyon kevés öntözéssel tartani. Ekkor a levelek megereszkednek, összeesnek, összepöndörödnek, hervadnak, de ne ijedjünk meg, ez hasznára válik a növénynek. Soha ne öntözzük meg nagyon, ezzel az egész folyamat hasztalanná válhat. Arra azért ügyeljünk, hogy a leveleket ne dobálja le, ne szárítsuk ki teljesen, csak hervadt legyen kicsit!

A nagy visszavágást érdemes ősszel végrehajtani, hiszen, ha ezt tavasszal tesszük meg, a fejlődő bimbókat- virágokat vágjuk le a növényről, s így a virágzás három- négy héttel is eltolódhat. A túl erős visszavágás gátolhatja a virágzást. A nagyon hosszú ágakat vághatjuk felére is, a rövidebbeknek csak a végéből vágjunk le kicsit.
Év közben folyamatosan is metszhetjük, a levirágzott hajtásvégeket levágva a növényt azonnal újabb virágzásra késztethetjük.

Átültetését könnyű, laza szerkezetű földbe ajánljuk, javasoljuk, hogy az általános virágföldeket 50%-ban keverjék meg világos tőzeggel (ilyen a baltikumi tőzeg). Kertészeti perlitet keverve hozzá még lazább lesz a talaja.
Az általános virágföldek használatakor figyeljünk arra, hogy a föld ne legyen túl fekete, nehéz és zsíros (a magyar tőzeg ilyen), mert az ilyen földben a növény gyökere nem jut elég levegőhöz.
Nem érdemes túl gyakran átültetni, mert az a virágzás kárára megy. Két-három évig is elvan ugyanabban a cserépben, jobban szeret szűkösen lenni, és így még a túlöntözéstől is megóvhatjuk, mert hamarabb kiszárad.