Fürtös kék áfonya-Vaccinium corymbosum

50-60cm magas, cserepes, többágas növények.

Bővebb leírás

ez a termék jelenleg nincs készleten,

3 500 Ft‎

Egyéb infó

Vaccinium corymbosum-Kék fürtös áfonya

 

Ez a cserje 100-130 cm magasra nő meg, fehér harang alakú virágait áprilisban nyitja és sötétkék bogyói júniustól szeptemberig, folyamatosan takaríthatók be, elhúzódó érésű. Ősszel dekoratív vörös lombszínével díszít.

Válasszunk két különböző fajtát, korait és későbbit, akkor folyamatosan lesz áfonyánk egész őszig.
Azért is érdemes két tövet ültetnünk, akár egy közös dézsába is lehet, mert a keresztbeporzás miatt több termésre számíthatunk így.

Kiváló terasz dekoráció is lehet, tavasszal a virágai, nyáron a termései, ősszel a vörös levelei látványosak.

Betegsége, kártevője gyakorlatilag nincsen, nem kell permetezni.

Van az áfonyának egy speciális igénye: csak a savanyú, 4,0 – 5,0 pH értékű talajokon fejlődik megfelelően. Vegyünk az ültetéshez savanyú litván tőzeget, melynek a ph-ja 3,5-4,0 körüli, ami tökéletesen megfelel az áfonya igényeinek. Ne keverjünk hozzá semmiféle földet, csak tisztán ebbe tegyük. Ültessük nagyméretű,lapos edénybe, az áfonya sekélyen gyökeresedik. Fenyőkéreggel takarjuk, ami megvédi a kiszáradástól, savanyítja is a talajt, és lassú bomlásával tápanyagot is szolgáltat.
Szereti a vizet, lehetőleg esővízzel locsoljuk, ha van. A túlöntözésre azonban vigyázzunk, könnyen kirohadhat.
Tápoldatozzuk rendszeresen általános tápoldattal. Én kevertem a földjébe tartós táp granulátumot is ültetéskor. Időnként Volldüngerrel meglocsolom.

Szereti a sok napfényt, és a tápdús talajt. A hazai klíma egyébként megfelel az áfonyának, a téli fagyok nem ártanak a növénynek, -30°C-ig télálló. Nem kell bevinni teleltetni, bátran kint hagyhatjuk a szabadban.
Ahol nálam van, délelőtt 10 órától süti a nap egészen 17-18 óráig, télen-nyáron, mert mindig ott van, nem viszem sehova.

Ha több fajtát ültetünk, június végétől szeptember végéig szemezgethetjük a terméseit.

Metszeni nem igazán kell, főleg nem az ágvégeket, mert ott fog következő évben teremni. Csak a beteg, sérült ágakat távolítsuk el, és a nagyon vézna kicsi ágakat, ami termést úgysem hozna.
Nekem hetedik éves az első beültetett tálam, tavasszal metszettem először. Az öreg ágakból tőből vágtam ki, mert már túl sok volt, sűrűen voltak az ágai. A tövénél lévő gyengéket is kivágtam.

Termése kiválóan alkalmas mélyhűtésre.
Jelentékeny gyógyhatása is van: vérképző, gyógyítja a légúti betegségeket, enyhíti a köhögést.

 

Jó ha tudjuk:
Az amerikai kék fürtös áfonya(Vaccinium corymbosum), nem összekeverendő az európai fekete áfonyával (Vaccinium myrtillus).

A fekete áfonya Európa számos országában vadon él, de természetes élőhelyein kívül nagyon nehéz termeszteni, ezért a kiskertekben inkább az amerikai áfonyát neveljük.

A fekete áfonyától eltérően, amely árnyékkedvelő erdei növény, a kék fürtös áfonya  csak tűző napon terem jól.

Bokros, többéves növényeket küldök, többnyire ezeken már termés is van.

Segítség az ültetéshez:

ILYEN TÁLAKBA    van ültetve. 40 cm-es tálba két tövet lehet, ebben két évig elvannak.


A litván tőzeget Novobalt néven forgalmazzák, webáruházakban kapható, Obiban, Oázisban is láttam.

NOVOBALT

NOVOBALT

NOVOBALT

NOVOBALT

NOVOBALT

NOVOBALT